IMPORTANT QUESTIONS ON REASONING: HIGH LEVEL PUZZLE

Reasoning ability , considered as deciding factor in most  of the competitive exams. But day by day it increases its level of difficulty that cannot take it in cold soldered.  Only way to increase your grade in this particular section is to practise continuously in daily basis with  your heart and mind. And to practice this portion with latest pattern question AVISION24x7 REASONING QUIZ   is providing  you the similar pattern  question which are being asked.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below:
There are eight persons namely- P, Q, R, S, T, U, V and W sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. Each person belongs to different country i.e. Australia, South Africa, Bangladesh, New Zealand, West Indies, Srilanka, India and Pakistan also likes different
kinds of fruits viz.- Mango, Litchi, Apple, Orange, Pineapple, Grapes, Guava and Banana, but not necessarily in the same order.
Person belongs to India sits second to the right of S, who belongs to neither Srilanka nor West Indies. U sits second to the right of the one, who belongs to Srilanka. The one who likes Pineapple sits second to the left of the one, who belongs to South Africa. Two people sit between the one, who belong to West Indies and Q. V and the one, who belongs to New Zealand are immediate neighbours of each other. Persons who like Orange and Grapes are adjacent to the one who belongs to New Zealand. Person likes Orange sits immediate left of the one who belongs to South Africa. Q does not like Guava and Banana. The one who likes Banana sits second to the right of the one who likes
Guava. R and T is immediate neighbour of each other. Neither R nor T is an immediate neighbour of either Q or the one who belongs to Srilanka. Q is not belongs to New Zealand. The one who belongs to South Africa sits second to the left of the one who belongs to Pakistan. Person who likes Apple sits
fourth to the right of the one who likes Litchi. The one who likes Guava is not immediate neighbour of the one who belongs to Srilanka. Neither R nor T sits third to the left of the person, who belongs to Srilanka. P likes Banana. Only one person sits between R and the one who belongs to Australia. W sits third to the left of the one who belongs to Bangladesh. W does not like Apple.

1. What is the position of Q with respect to the one, who belongs to South Africa?
(a) Second to the left

(b) Second to the right

(c) Sixth to the left
(d) Third to the right

(e) Both (b) and (c)

2. Which of the following fruits does Q like?
(a) Pineapple

(b) Mango

(c) Apple
(d) Litchi

(e) None of these

3. Who sits opposite P?
(a) The one who belongs to Srilanka

(b) The one who belongs to South Africa
(c) The one who belongs to New Zealand

(d) The one who belongs to Bangladesh
(e) None of these

4. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) S

(b) The one who likes Banana
(c) The one who belongs to South Africa

(d) The one who belongs to New Zealand
(e) The one who likes Orange

5. U belongs to which of the following country?
(a) Bangladesh

(b) India

(c) West Indies
(d) South Africa

(e) New Zealand

Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the questions which follow—
A, B, C, D, E and F are six persons who have joined 6 different banks OBC Bank, Punjab National Bank, Bank of Maharashtra, Bank of India, Bank of Baroda, and State Bank of India by scoring different marks in the written exam of a maximum of 200 marks. (marks are an integer value) They all are sitting around a circle facing the centre with equal distance.
C is second to the right of the person who joined Bank of Baroda whose score is 169 marks which were the third lowest marks out of the 6 students. A is immediate to the left of the person who is opposite to the person who joined State Bank of India, who is not near to F. B scored the 2nd highest marks and did not join Bank of India but is 2nd to the left of the person, who scored 174 marks. D is seated opposite to one who joined Bank of India. D is not near to B. E has not scored the lowest marks. C is immediate to the left of the one who joined State Bank of India and C scored 170 marks. The person who joined Punjab National Bank is second to the left of the one who scored 172 marks.
The person who joined OBC did not score the highest marks. One of the six students scored which was a prime number. The lowest scored mark is 164.

6. Who amongst the following is from OBC?
(a) D

(b) E

(c) C
(d) A

(e) B

7. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group, who is the one that does not belong to that group?
(a) A

(b) B

(c) C
(d) D

(e) E

8. Who is seated between D and the person from Bank of Baroda?
(a) E

(b) A

(c) C
(d) None

(e) The person from Bank of Maharashtra

9. Which of the following is true regarding the given information?
(a) F is from Bank of Baroda and seated immediate right of the person who is opposite to the person who joined bank of Maharashtra.
(b) A is from Punjab National Bank and scored 174 marks and is opposite to C
(c) E is from OBC and is to the immediate right of B
(d) C scored 170 marks and is opposite to one who joined Bank of Maharashtra.
(e) The person from Bank of Maharashtra is seated opposite to one who scored 164 marks.

10. Which of the following order of marks in descending order is true?
(a) A > B > C > D > E > F

(b) A > B > C > F > E > D

(c) A > B > E > C > F > D
(d) A > B > C > E > F > D

(e) A > B > C > D > F > E

ANSWER:

  1. (e)
  2. (b)
  3. (d)
  4. (b)
  5. (e)

6. (c)

7. (e)

8. (d)

9.(d)

10. (b)



OUR PRODUCTS

  • 538 299
IBPS PO ....
View Course
  • 10900 7900
SSC TIER1....
View Course
  • 410 349
COMPUTER A....
View Course
  • 250 99
G.A. CAPSU....
View Course
  • 2500 1599
Advanced M....
View Course

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE TEST

  • 349 150

DSSSB PRT

View Course
  • 349 150

UGC-NET

View Course
  • 349 150

CTET

View Course
  • 9999 2499

AVISION BANK PRIME

View Course
  • 399 149

LIC AAO

View Course

OUR PUBLICATIONS

  • 520 399

Reasoning Ability For Banking and Insurance (English Printed Edition)

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For SSC Examination

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For Banking Examination

View Course
  • 450 349

ENGLISH-A Complete Guide On SSC Examinations

View Course
  • 1500 999

Banking-A Complete Guide On General Awareness For Banking Examinations

View Course

OUR VIDEOS

UPCOMING LIVE CLASSES

DAILY CURRENT HAPPENINGS

TEST SERIES


SUBSCRIBE CHANNEL FOR FREE VIDEO CLASSES