IMPORTANT QUESTIONS OF Time, Speed & Distance

 

 

Most aspirants are unlikely to disagree with the fact that it’s quantitative ability that is pivotal in most of the competitive examinations. In recent times it has got more prominence considering the fact that the cut-off has grown exponentially and it’s Mathematics that can help you secure the maximum marks provided correct approach and strategies are applied.

We make our best efforts to analyze and segregate those questions which are either based on new patterns or frequently repeated in last few years. Sincere efforts are required to be made to make sure these sums are solved within stipulated time because time management plays vital role in any exam particularly in Banking exams. There is prominent evidence to suggest that only precise strategies together with practicing relevant sums can help you break the cut-off barrier.

In other words, it’s not only how you solve but what you solve too can be deciding factor, that’s why we have attached some of the most prominent questions of Time, Speed & Distance . Feel free to clarify, if you have any query, your inputs are always welcome.

 

  1. Gulshan, Shakti and Om start running around a circular

stadium and complete one round in 14 sec, 8 sec and 15 sec

respectively. In how much time will they meet again at the

starting point?

(a) 23 min

(b) 14 min

(c) 13 min

(d) 21 min

(e) None of these

2. Anu walks 2.31 km in three weeks by walking an equal

distance each day. How many metres does she walk each

day?

(a) 110 m

(b) 90 m

(c) 140 m

(d) 120 m

(e) None of these

3.A man riding a bicycle completes one lap of a square field

along its perimeter at the speed of 43.2 km/hr in 1 minute 20

seconds. What is the area of the field?

(a) 52900 sq m

(b) 57600 sq m

(c) 48400 sq m

(d) Cannot be determined

(e) None of these

4.A 360-metre-long train closses a platform in 120 seconds.

What is the speed of the train?

(a) 3 m/s

(b) 5 m/s

(c) 4.5 m/s

(d) Cannot be determined

(e) None of these

 

5.A truckcovers a distance of 640 km in 10 hr. A car covers the

same distance in 8 hr. What is the ratio of the speed of the

truck to that of the car?

(a) 3 : 4

(b) 1 : 2

(c) 5 : 6

(d) 6 : 7

(e) None of these

 

6.A man riding a bicycle completes one lap of a circular field

along its circumference at the speed of 14.4 km/hr in 1 minute

28 seconds. What is the area of the field?

 

(a) 7958 sq mt

(b) 9856 sq mt

(c) 8842 sq mt

(d) Cannot be determined

(e) None of these

 

7.Harish, Dilip and Asha start running around a circular’

stadium and complete one round in 27 seconds, 9 seconds

and 36 seconds respectively. In how much time will they

meet again at the starting point?

(a) 1 min 48 sec

(b) 2 min 36 sec

(c) 3 min 11 sec

d) 2 min 25 sec

(e) None of these

 

8.A truck covers a distance of 360 km in 8 hours. A car covers

the same distance in 6 hours. What is the respective ratio

between the speed of the truck and the car?

(a) 3 : 5

(b) 3 : 4

(c) 1 : 2

(d) 4 : 5

(e) None of these

 

9.Parag walks 226 metres everyday. How many kilometres will

he walk in five weeks?

(a) 6.57

(b) 7.91

(c) 8.23

(d) 9. 41

(e) None of these

10.A 240-metre long train crosses a platform twice its length in

2 minutes. What is the speed of the train?

(a) 8 m/s

(b) 4 m/s

(c) 6 m/s

(d) Cannot be determined

(e) None of these

 

ANSWER

  1. (b)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (d)
  5. (e)
  6. (b)
  7. (a)
  8. (b)
  9. (b)
  10. (c)

 

 

 

 

 

 

 



OUR PRODUCTS

  • 538 299
IBPS PO ....
View Course
  • 10900 7900
SSC TIER1....
View Course
  • 410 349
COMPUTER A....
View Course
  • 250 99
G.A. CAPSU....
View Course
  • 2500 1599
Advanced M....
View Course

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE TEST

  • 349 150

DSSSB PRT

View Course
  • 349 150

UGC-NET

View Course
  • 349 150

CTET

View Course
  • 9999 2499

AVISION BANK PRIME

View Course
  • 399 149

LIC AAO

View Course

OUR PUBLICATIONS

  • 520 399

Reasoning Ability For Banking and Insurance (English Printed Edition)

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For SSC Examination

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For Banking Examination

View Course
  • 450 349

ENGLISH-A Complete Guide On SSC Examinations

View Course
  • 1500 999

Banking-A Complete Guide On General Awareness For Banking Examinations

View Course

OUR VIDEOS

UPCOMING LIVE CLASSES

DAILY CURRENT HAPPENINGS

TEST SERIES


SUBSCRIBE CHANNEL FOR FREE VIDEO CLASSES