IMPORTANT QUESTIONS OF SIMPLE AND COMPOUND INTEREST 

Most aspirants are unlikely to disagree with the fact that it’s quantitative ability that is pivotal in most of the competitive examinations. In recent times it has got more prominence considering the fact that the cut-off has grown exponentially and it’s Mathematics that can help you secure the maximum marks provided correct approach and strategies are applied.

We make our best efforts to analyze and segregate those questions which are either based on new patterns or frequently repeated in last few years. Sincere efforts are required to be made to make sure these sums are solved within stipulated time because time management plays vital role in any exam particularly in Banking exams. There is prominent evidence to suggest that only precise strategies together with practicing relevant sums can help you break the cut-off barrier.

In other words, it’s not only how you solve but what you solve too can be deciding factor, that’s why we have attached some of the most prominent questions of SIMPLE AND COMPOUND INTEREST . Feel free to clarify, if you have any query, your inputs are always welcome.

 

 

  1. RAJ with a sum of Rs 3903 wants to deposit in the bank account of his two daughters  so that both will get equal money after 5years and 7years respectively at the rate of 4% compounded annually. Find the part of amount deposited into the account of first daughter?
    A) 2028
    B) 2400
    C) 3000
    D) 1250
2.   The ratio of difference between compounded interest and simple interest for 3years to the difference between C.I and S.I for 2 years is 62 : 20. What is rate of percent per annum ?

A) 20%
B) 25%
C) 16(2/3)%
D) 10%

3. A certain sum is lent for 3 years at 10% compound interest p.a. if the C.I for the 3rd year is 242. Then what will be the S.I for 4years?

A) 400
B) 800
C) 600
D) 1000

4.  RAM invests in a scheme . Then what will be the difference between compound interest on sum of 3000 for 1(1/2) yrs. When the interest is compounded annually and half yearly respectively if rate is 20% compounded annually?

A) 30
B) 33
C) 36
D) 39

5. If a principal becomes 3 times  in 4years  at C.I then find in how many years it will be nine times of itself?

A) 8yrs
B) 12yrs
C) 10yrs
D) 16yrs

6. If the difference between C.I and S.I at 20% rate of interest ‘is  rs 480. Then find the twice of  principal amount?

A) 3600
B) 7500
C) 4000
D) 4750

7. A sum of Rs13,360 was borrowed  by Rahim at 8(3/4)% p.a C.I and paid back in 2years in two equal installments. What was the amount of each installment?

A) 5769
B) 7569
C) 7009
D) 7500

8. If a sum of Rs 16 becomes Rs 81 in 4years then find the rate of interest at compound interest per annum?

A) 33(1/3)%
B) 40%
C) 50%
D) 66(2/3)%

9.  In a certain year, the population of a certain town was 9000.
If in the next year the population of males increases by 5% and that of the females by 8% and the total population increases to 9600, then what was the ratio of population of males and females in that given year?
A) 4:5
B) 5:4
C) 2:3
D) Data inadequate
10. S.I on a sum for 3years at any rate of interest is 450 while C.I on the same sum at the same rate for 2years is 315. Find the half of sum and rate percent?

A) 5% , 1500
B) 10%, 750
C) 5%,2000
D) 10%,2000

Answers

1 A

2 D

3 B

4 B

5 A

6 B

7 B

8 C

9 A

10 B



OUR PRODUCTS

  • 538 299
IBPS PO ....
View Course
  • 10900 7900
SSC TIER1....
View Course
  • 410 349
COMPUTER A....
View Course
  • 250 99
G.A. CAPSU....
View Course
  • 2500 1599
Advanced M....
View Course

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ONLINE TEST

  • 349 150

DSSSB PRT

View Course
  • 349 150

UGC-NET

View Course
  • 349 150

CTET

View Course
  • 9999 2499

AVISION BANK PRIME

View Course
  • 399 149

LIC AAO

View Course

OUR PUBLICATIONS

  • 520 399

Reasoning Ability For Banking and Insurance (English Printed Edition)

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For SSC Examination

View Course
  • 1500 799

QUANT-A Complete Guide For Quantitative Aptitude For Banking Examination

View Course
  • 450 349

ENGLISH-A Complete Guide On SSC Examinations

View Course
  • 1500 999

Banking-A Complete Guide On General Awareness For Banking Examinations

View Course

OUR VIDEOS

UPCOMING LIVE CLASSES

DAILY CURRENT HAPPENINGS

TEST SERIES


SUBSCRIBE CHANNEL FOR FREE VIDEO CLASSES